Babymassage

Massage is een wisselspel, een geven en ontvangen van tedere gevoelens.  Aanraken is voor een baby de eerste taal, het eerste middel om te communiceren, en speelt een belangrijke rol bij de vorming tussen de relatie tussen ouder en kind.DSC_0679

De positieve invloed van aanraking heeft effect op emotioneel gebied zowel van de baby als van de ouder als op lichamelijk gebied.

Enkele effecten op emotioneel gebied voor de baby:  elke emotionele verandering gaat samen met een spierreactie. Als je gespannen spieren bij je baby masseert, komen zijn emoties tot rust. Door regelmatige massage neemt de circulatie van cortisol (een stresshormoon) in de bloedstroom af. Deze afname is blijvend en houdt dus ook aan tussen de massages door.

Enkele effecten op emotioneel gebied voor de ouder: massage geeft bij de ouder meer zelfvertrouwen in het omgaan met en het verzorgen van je baby. Zorgt voor een vast moment van intimiteit tussen ouder en baby waardoor de band met je baby versterkt.

Enkele effecten op lichamelijk gebied voor je baby:  massage bevordert de bloedsomloop waardoor de doorbloeding van armen en benen gestimuleerd wordt. Het bevordert de doorstroming van lymfevocht dat afvalstoffen verwijderd en geven het lichaam meer weerstand tegen infecties. Een massage stimuleert toename van groeihormonen vanuit de hypofyse, geeft een gezonde eetlust, bevorderd de spijsvertering waardoor darmkrampjes voorkomen kunnen worden.   

Voor een babymassage is het belangrijk dat jij als vader of moeder ontspannen bent. Hoe klein ze ook zijn, ze voelen haarfijn aan hoe jij je voelt. Ben je gespannen dan geef je deze spanning via de massage door aan je baby.

Het kan zijn dat een baby niet gelijk op de massage reageert zoals jij hoopt. Geef echter niet te snel op wanneer je baby niet ‘goed’ op de massage reageert. Er is altijd een wenperiode voor zowel jezelf als de baby. Wanneer de baby eenmaal gewend is aan een massage zal hij zich goed kunnen ontspannen en zelfs soms in slaap vallen.

Bij Balanz-Oldeholtpade kun je kiezen uit een individuele cursus babymassage of in een klein groepje.